Adevărul despre misteriosul fruct kaki care se găsește în această perioadă a anului în toate supermarketurile din România. Acum că știi, îl mai consumi?

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit și „piersica japoneză”. Kaki se aseamănă ca formă roșiei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben.

Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) și care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China. Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele. Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.

 

Sursa: realitatea.net

 

CITEȘTE ȘI: Femeia de 63 de ani a luat la ea acasă un bătrânel de 99 de ani, să-l îngrijească. Credea că va mai trăi un an sau doi, dar după ce au trecut 20 de ani, și-a dat seama că bătrânul…

 

O femeie din Chile a hotărât, pe când avea 63 de ani, să ia în grijă un bătrânel de 99 de ani căruia îi arsese casa.

Marta Ramirez s-a gândit cî va face o faptă bună pentru o perioadă de timp, având în vedere că moșul nu o va duce prea mult, la cei 99 de ani ai săi.

„Avea 99 de ani, nu credeam că va mai avea mult de trăit”, a povestit Ramirez. Femeia are acum 85 de ani, iar Celino Villaneuva Jaramillo are 121.

Dar de la acel moment au trecut 22 de ani, iar bătrânul încă se simte bine. Are 122 de ani și, probabil, este cel mai bătrân om din lume.

Celino Villaneuva Jaramillo s-a născut în 1896, la un an după George al VI-lea şi cu 4 ani înainte de apariţia actualei Cărţi a Recordurilor Guinness a celor mai bătrâne persoane din lume , Jaramillo şi-a pierdut Certificatul de Naştere în incendiul izbucnit în locuinţa sa. Din fericire însă, i s-a emis o carte de identitate în 2016, pe care nici preşedintele ţării şi nici justiţia din Chile nu i le-au refuzat. Din contră, nu şi-a exprimat niciun dubliu privind logevitatea sa.

 

Sursa: antena3.ro