Cristina, medic pediatru: După ultima gardă pe care am avut-o în pediatrie m-am simțit copleșită. Am fost tratată ca ultimul om de mai mulți părinți pentru că au stat să aștepte, așa că m-am tot gândit să scriu niște explicații „la rece”. Iată ce se întâmplă de fapt la camera de gardă a unui spital

Cristina este medic pediatru și după ultima gardă pe care a avut-o, a decis să facă, pe pagina personală de Facebook, o postare sinceră și directă în care aduce o serie de recomandări pentru părinții care vin cu copiii la camera de gardă.

„După ultima gardă pe care am avut-o în pediatrie când m-am simțit copleșită de numărul de consultații și tratată ca ultimul om de mai mulți părinți pentru că au stat să aștepte la camera de gardă, m-am tot gândit cum să scriu niște explicații „la rece”. Deci,  iată câteva explicații despre ce se întâmplă la camera de gardă a unui spital de pediatrie.

Așa își începe Cristina postarea. Medicul recunoaște că toți cei din camera de gardă sunt conștienți că le este greu copiilor să aștepte, însă îi roagă pe părinți să înțeleagă exact ce înseamnă o urgență medicală. „Urgența la copil reprezintă febra mare (peste 39 de grade Celsius), vârsta mică (3 luni), insuficiență respiratorie (respiră prost și are nevoie de Oxigen), traumatism cranian, convulsie, vărsături și scaune diareice mai ales la copil mai muc de 1 an, deschidratare importantă”.

De asemenea, medicul pediatru atrage atenția că nu trebuie abuzat de serviciul de ambulanță: „Ambulanța are prioritate, dar nu abuzați de ea, nu e taxi!”

Cristina explică în postarea sa și ce se întâmplă cu medicii, dincolo de ușa camerei de gardă: „Doctorii chiar au nevoie să mănânce și să bea apă și uneori cafea într-o gardă de 24 de ore, altfel nu mai suntem în stare să stăm nici noi în picioare. Nu ne ajută deloc dacă părinții încep să se vaite pe hol că medicii sunt prea înceți, că dacă nu dai bani nu se uită nimeni la tine. Din contra, avem nevoie de liniște. Și de respect. Noi ne-am ales meseria asta dar nu am ales să lucrăm într-un media în care suntem înjurați în fiecare zi.”

În aceeași postare, medicul îi roagă pe părinți să nu îi mai folosească pe medici drept recompensă sau pedeapsă: „Nu mai faceți promisiuni în numele medicului ( o să-ți dea doamna doctor o ciocolată dacă stai cuminte), că nu am de unde. Și nici nu îi mai speriați cu: „Dacă nu ești cuminte te duc la doctor și îți fac injecție! Noi încercăm să le explicăm că tratamentul le va face bine, nu este o pedeapsă”.

 

Sursa: baby.unica.ro