Ghid salvator! Ce trebuie să faci dacă te prinde o furtună violentă pe stradă! Nu dispera! Respectă aceste reguli și poți scăpa nevătămat!

 

Furtunile sunt un fenomen natural al căror pericol e adesea subestimat. În fiecare an, sute de persoane au răni cauzate de fulgere. Iată câteva sfaturi pentru a ști ce să faci în timpul unei furtuni electrice și pentru a evita neplăcerile.

Ce este de făcut în asemenea situații?Iată un ghid scurt cu măsuri utile, care vă pot salva viața.

-urmăriți cu atenție prognoza meteo. Dacă sunt anunțate furtuni și vijelii în ziua respectivă evitați să ieșiți pe stradă sau să plecați la drum în intervalele menționate.

-niciodată să nu vă adăpostiți sub un copac.

-dacă furtuna vă surprinde pe stradă, este bine să vă îndepărtați pe cât posibil de tot ce este din metal. Dacă sunt smulse de vânt, aceste obiecte pot provoca leziuni grave.

-evitați să țineți asupra voastră obiecte metalice, acestea cresc riscul de a fi lovit de fulger

-daca sunteți în casă, nu folosiți telefoanele pe perioada furtunii și evitați să atingeți obiecte metalice. De asemenea, deconectați de la prize toți consumatorii.

1. Cât timp ai pentru a te pune la adăpost?
Ca să știi cât de aproape e furtuna, verifică timpul dintre fulger și tunet. Dacă sunt despărțite de cinci secunde, ai timp suficient să ajungi la adăpost. Dacă nu trece nicio secundă între, furtuna e deasupra ta și pericolul este real.

2. Dacă ești în interiorul unei clădiri
Chiar dacă ești înăuntru, fulgerele tot pot să fie periculoase, mai ales pentru aparatele electrocasnice. Prin urmare, cel mai bine e să scoți din priză calculatorul și televizorul. Mai mult decât atât, închide ușle și ferestrele, uită de intenția de a face baie, mai ales dacă ești la țară și nu aprinde soba sau șemineul. Fumul este un bun conductor electric.

3. Dacă ești în aer liber
Stai departe de orice lucru înalt, de apă și de metal. Stai departe de gardurile de sârmă și ascunde-te sub un arbust jos. Sub nicio formă nu te duce sub un copac, stai la cel puțin 20 de metri de ei. Dacă ești la țară și nu ai arbuști prin apropiere, ghemuiește-te. Te poți ascunde și în vreun șanț. Deși nu s-a demonstrat că telefoanele mobile atrag razele, e mai bine să le închizi.

4. Dacă ești în mașină sau pe bicicletă
Dacă ești în mașină, ai noroc, aceasta e un bun refugiu. Staționează într-un spațiu nu foarte deschis și închide ușile și geamurile. Nu atinge părțile metalice. Dacă ești cu bicicleta, las-o și ascunde-te într-o clădire sau sub un arbore.

5. Dacă vezi vreun fulger globular prin apropiere
Acesta e un fenomen rar, dar trebuie să știi ce să faci. Nu fugi. Fluxul de aer care se creează după tine poate atrage fulgerul globular. Mișcă-te încet sau încearcă să nu te miști deloc. Închide ferestrele dacă ești în casă.

 

Sursa: extranews.ro