Hoție nouă – Falși medici veterinari iau porcii oamenilor sub pretextul că fac analize de pestă.

Problemele cauzate de Pesta Porcină Africană au dat naștere unei noi înșelătorii în România. Infractorii se dau drept veterinari pentru a fura porcii din curțile oamenilor. Reprezentanții DSVSA au semnalat primul caz în comuna Ciocănești, județul Dâmbovița, iar oamenii sunt avertizați să fie atenți și să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nuu le cunosc și care nu sunt însoțiți de reprezentanți ai autorităților locale sau de medicul veterinar din comună, informează incomod-media.ro.

Cazuri de acest gen au fost semnalate în comuna dâmboviţeană Ciocăneşti. Falşii reprezentanţi DSV au mers la o stână, de unde au luat cel mai mare şi mai frumos exemplar, dar şi la o gospodărie, unde oamenii, mai reticenţi, au refuzat acest lucru. Reprezentanţii DSVSA îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi şi să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nu le cunosc şi care nu sunt însoţite de reprezentanţii autorităţilor locale sau de medicul veterinar din comună. „Am primit nişte telefoane la Direcţie că au fost unii îmbrăcaţi în halate albe la o stână şi au luat un porc, pe cel mai mare, şi la încă o gospodărie.

Doar un porc au luat. Pretextul lor era că trebuie făcute analize porcilor şi trebuie trebuie luate animalele. Oamenii trebuie să fie atenţi la situaţii de genul ăsta, pentru că Dâmboviţa este judeţ liber şi nu avem nicio suspiciune, niciun caz de pestă porcină. Medicii concesionari care ar trebui să facă aceste controale sunt cunoscuţi de ani de zile în localitate”, a spus dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmboviţa. Judeţul Dâmboviţa nu a fost, deocamdată, afectat de răspândirea virusului pestei porcine.

Medicii veterinari sunt în plin proces de recenzare a porcilor din tot judeţul, astfel, în cazul în care virusul se va extinde şi în judeţul Dâmboviţa, proprietarii să poată fi despăgubiţi. 40.000 de porci sunt înregistraţi în Dâmboviţa (atât în gospodăriile populaţiei cât şi la ferme). Cam atât are cea mai mare fermă de la Brăila. Subiectul pestei porcine este intens dezbătut, astfel ţăranii se interesează dacă este bine sau nu să îşi sacrifice porcul din ogradă. Medicii îi sfătuiesc însă să nu îi taie în perioada aceasta, în care virusul se răspândeşte rapid.

„Suntem cu arma la picior. Mulţi au înţeles despre ce e vorba. Mulţi ne sună să între dacă au voie să taie porcul. Noi le spunem să mai aştepte puţin, să nu îl taie în perioada asta, că dacă porcul este unul purtător de pestă nu le mai iese virusul din gospodărie 8 luni de aici înainte. Mulţi oameni de la noi s-au speriat, pentru că cel mai aproape focar de Dâmboviţa a fost depistat în Ilfov”, spune directorul DSV Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea.

Sursa