În fiecare zi, o tânără află că soțul ei a divorțat de ea cu luni în urmă. Ce face când aude această veste sfâșietoare, povestea ei ar putea deveni scenariu de film

Poate că nimic nu este mai greu pentru un cuplu decât să intervină uitarea și indiferența.

Amintiți-vă de filmul „50 de întâlniri”, în care personajul interpretat de Adam Sandler se îndrăgostește de personajul interpretat de Drew Barrymore care este amnezică și uită în fiecare zi ce s-a petrecut cu o zi înainte.

După un accident grav de mașină, personajul lui Drew nu reușește să formeze amintiri noi, așa că trebuie să fie cucerită zilnic.

În realitate, însă, pierderea memoriei nu este deloc atât de romantică. Este o tulburare care îi afectează atât pe cei care trec prin acest lucru, cât și pe prieteni și pe familie. Cauzele variază de la leziuni grave ale creierului, la abuz de alcool, afecțiuni cronice iar, în multe cazuri, este incurabilă.

Porfiria este una dintre cele mai devastatoare cauze ale pierderii de memorie pe termen scurt, iar aproximativ unul din 10000 de persoane este afectat de aceasta.

Porfiriile constituie un grup de boli, genetice sau dobândite, cauzate de anomalii ale căii de biosinteză a hemului, având ca rezultat o acumulare anormală de precursori porfirinici, responsabilă de manifestările clinice și modificările histologice.

O tânără de 29 de ani din Rusia, pe nume Veronika Mescheryakova, suferă de porfirie acută, ce înseamnă că trebuie să îndure simptome extreme ale bolii.

În urmă cu câțiva ani a decis să facă o operație pentru a diminua simptomele, însă și-a făcut mai mult rău decât bine. Veronika are acum pierderi de memorie pe termen scurt și membre paralizate. Mai mult decât atât, ce este și mai greu, este că aceasta și-a pierdut capacitatea de a-și aminti că soțul ei a divorțat de ea anul trecut, în luna noiembrie.

În fiecare zi, aceasta îl așteaptă să se întoarcă de la serviciu, iar atunci când vede că nu vine, mama ei este obligată să îi spună că nu mai este căsătorită. Vestea este imposibil de gestionat atât de mamă, cât și de fiică, iar procesul se repetă în fiecare zi, pentru că tânăra plânge de fiecare dată în hohote.

Mama Veronikăi face tot posibilul să o facă să își revină și o ajută să se antreneze, să se plimbe și să meargă la ședințe de fizioterapie.