Învățământul din România va avea 15 clase obligatorii! Se anunță schimbări majore la Legea Educației!

Deputații și senatorii PSD și UDMR au făcut o propunere cel puțin șocantă. Parlamentarii vor ca învățământul din România să aibă 12 clase obligatorii!

„Invățământul general obligatoriu va fi de 15 clase și cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului primar, învățământului gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020”, potrivit proiectului legislativ înregistrat la Camera Deputaților.

26 de senatori și deputați PSD și UDMR au depus în Camera Deputaților un proiect de elge care prevede extinderea învățământului obligatoriu la 15 clase.

Ce vor să schimbe parlamentarii cu acest proiect de lege? În primul rând, includerea ultimilor doi ani de grădiniță ca obligatorii. Apoi, învățământul liceal ar urma șiu el să devină obligatoriu în totalitate, până în anul 2020.

Iată cum arată proiectul de lege propus:

Articol unic: Alineatele (1) si (2) din Legea educatiei nationale nr 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr 18 din 10 ianuarie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (1) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Invatamantul general obligatoriu este de 15 clase si cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului primar, invatamantului gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020.

2. Alineatul (2) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

2. Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani”.

Propunerea legislativa o puteti citi aici.

Deocamdată, această propunere este încă în stadiul de dezbatere. Ea a fost trimisă spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ și la Consiliul Economic și Social. Dacă va fi aprobată de Camera Deputaților urmează să meargă în Senat, for decizional pentru această lege.

În acest moment, în România, învățământul obligatoriu are 11 clase, incluzând clasa pregătitoare (care începe în jurul vârstei de 6 ani) și se încheie la nivelul clasei a zecea (care corespunde, de obicei, cu vârta de 16-17 ani).

Sursa: observator.tv

 

CITEȘTE ȘI: Vestea care surprinde pe toată lumea! Ce se întâmplă cu pauzele din școli! Toți elevii trebuie să știe asta! Uite motivul pentru care se dorește acest lucru

 

„Desființați recreațiile” este strigătul părinților, psihologilor și asociațiilor din țara noastră.

Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a lansat Campania „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!” pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa agresiunilor la care este supus unul din patru elevi în pauzele dintre cursuri.

Statisticile asociaţiei mai arată că trei din zece copii sunt excluşi din grupul de colegi, dar şi că sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea. Majoritatea elevilor care ajung victime ale bullying-ului fie au o situaţie financiară precară, fie arată diferit sau aparţin unei alte etnii sau religii.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că efectele fenomenului sunt tragice: de cele mai multe ori rezultatele şcolare ale acestor elevi devin tot mai slabe pentru că în loc să se concentreze pe învăţat, ei se focusează pe modul în care se pot apăra de colegii care îi hărţuiesc.

Astfel, mulţi dintre copiii se mută la altă şcoală sau chiar ies din sistemul educaţional de teamă să nu mai fie agresaţi de colegi. De asemenea, sunt cazuri în care elevii cad în depresie sau se sinucid, potrivit aceluiaşi raport.

„În 10 minute, un copil poate să îşi piardă încrederea în sine şi în ceilalţi, iar consecinţele pe termen lung asupra dezvoltării emoţionale şi integrării sociale să fie extrem de grave. Sunt cele 10 minute de pauză, în care unul din patru copii din şcolile româneşti este victimă a bullying-ului, în mod repetat. 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%”, reiese din campania organizaţiei Salvaţi Copiii.

Surse: adevarul.ro, mediafax.ro