Reacţia prefectului judeţului Harghita, după scandalul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc. „Astfel de manifestări și incidente nu sunt…”

 

După incidentul de la Odorheiu Secuiesc, reacția prefectului județului Harghita nu a întârziat să apară.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a solicitat, luni, 4 septembrie, conducerii hypermarketului Kaufland din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, să transmită măsurile care au fost luate sau urmează să fie luate în cazul vânzătoarei care nu ar fi servit un cumpărător pentru că era român.

În solicitarea trimisă, prefectul spune că „a luat act cu îngrijorare de incidentul petrecut între un cumpărător și un vânzător” și cere un punct de vedere legat de acest aspect, dar și să-i fie comunicate măsurile luate pentru ca așa ceva să nu se mai repete.

Adrian Jean Andrei a declarat că astfel de manifestări nu sunt binevenite în județ și a făcut apel la înțelepciune, punctând că trebuie respectat articolul din Constituție potrivit căruia limba română este limba oficială a statului.

„Astfel de manifestări și incidente nu sunt binevenite în Harghita, un județ în care conviețuirea pașnică și respectul reciproc trebuie să primeze. În același timp, articolul din Constituție potrivit căruia limba oficială în România este limba română este în vigoare și orice cetățean, indiferent de etnie, are obligația să-l respecte. Dezamorsarea unor astfel de incidente trebuie făcută cu raționament, dar și cu înțelegere de fiecare parte, pentru ca ele să nu se mai repete. Într-o țară europeană, astfel de incidente nu-și au locul, de aceea fac apel la cetățenii din Harghita, dar și la cei care vin în vizită să dea dovadă de înțelepciune și de respect pentru legile României”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Experimentul făcut de un român într-un hypermarket din Odorheiu Secuiesc, în județul Harghita, a devenit viral în mediul virtual și a creat o adevărată isterie.

Pe 31 august, chiar de Ziua Limbii Române, desi spune că nu e nicio legătură cu acest fapt, bărbatul a mers să cumpere câțiva mici, însă vânzătoarea a refuzat să îl servească pentru că vorbea… limba română.

 

Sursa: libertatea.ro